Stadswandeling Aalst 10,2 km

Details

Organized by: Karel De Block
Description:

Stadswandeling Aalst:

Inschrijvingen stoppen op donderdagavond 22 uur!! Voor het doorgeven van het aantal reservaties.

Aalst  is de op een na grootste stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en de naar inwonertal vijfde stad van Vlaanderen. De stad telt ruim 88.000 inwoners (2021), die Aalstenaars worden genoemd. De plaatselijke benaming van Aalst luidt Oilsjt. Aalst staat vooral bekend om haar carnaval. Sint-Maarten is de patroonheilige van de stad. Aalst is gelegen aan de rivier de Dender. (Bron) Aalst (Oost-Vlaanderen) - Wikipedia

Aalst is het meest bekend om zijn jaarlijks carnaval en zijn carnavaleske vete met de stad Dendermonde over de rechten op het Ros Beiaard en ook wel om zijn 'Zwarte Man', het standbeeld van Dirk Martens in het midden van de Grote Markt. Dirk Martens drukte het eerste boek met losse letters in de Nederlanden; hij was bevriend met Erasmus.

Een al even beroemde telg is de romanschrijver Louis Paul Boon. Aalst maakte in het begin van de 20e eeuw ook een stukje van de Belgische politieke geschiedenis met als centrale figuur priester Adolf Daens (broer van Pieter Daens), over wie Louis Paul Boon overigens zijn beroemdste boek "Pieter Daens of hoe in de 19e eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht" (1971) schreef. Het belichaamt de sociale geschiedenis van een stad, streek, volk en tijdperk.

Aalst dankte vroeger zijn welvaart onder andere aan de hopteelt. Typische Aalsterse hopsoorten zijn Groene Belle, Coigneau, Witte Rank en Loeren. De kathedraal van Amiens was het voorbeeld voor de Aalsterse Sint-Martinuskerk, die onvoltooid bleef. Het oorspronkelijk belfort van Aalst stamt uit de 13e eeuw. Het huidige belfort is grotendeels uit de 15e eeuw.

Het stadsdialect: Aalsters is een opmerkelijk en befaamd dialect dat behoort tot het Kleinbrabants. Het Aalsters heeft zowel Brabantse als Oost-Vlaamse kenmerken. Carnaval draagt in hoge mate bij aan het in leven houden van het dialect. De 'nies'-klank, zoals in 'Oilsjt', noemt men mouillering. Tegenwoordig worden er ook boeken uitgegeven in het Aalsterse dialect, zoals De Kleine Prins.[3] Ook in de boeken van Louis Paul Boon vind je Aalsterse woorden terug.

De wandeling 10,2 km :

Samenkomen doen we om 11:30 in Lunchbar | De Soeptrien | Aalst De Soeptrien - St Jorisstraat 11, 9300 Aalst - Tel: 0472/91.03.30 .
Tegen 13 uur vertrekken we voor de stadswandeling langs zo veel mogelijk mooie en rustige plekje van Aalst. Het is wel degelijk geen gegidste wandeling, puur genieten van wat er te zien is: Sint-Martinuskerk, station Aalst, De Dender, Begijnhof, mooie parkjes, enz... ondertussen doen we minstens één terrasje.
Tegen 18 uur zoals gewoonlijk gaan we iets eten, deze keer in: Hop 'n Go — Belgisch restaurant in Aalst (eetkaffeehopngo.be). Waar we deze stadswandeling afsluiten.

Het is marktdag op zaterdag in Aalst, we gaan het laatste daarvan meemaken, dus parkeren best buiten de stad.

Parkeren kan gratis in de Frans Blanckaertdreef, 9300 Aalst waar de sportvelden zijn en waar je zou kunnen vertrekken voor een fijne wandeling in het natuurreservaat "Het Osbroek". is 1,2 km naar "Lunchbar de soeptrien" te voet. Na het eten is het ongeveer dezelfde afstand weer terug naar "Het Osbroek".

Betalende parking van de Hopmarkt is enkele honderden meter van de Soeptrien. Marktdag!!

Met de trein kan je ook naar Aalst komen natuurlijk, te voet nog iets minder dan 1 km naar de Soeptrien. Na het eten is het ongeveer dezelfde afstand weer terug.

Zolang er mogelijke corona besmetting bestaat, houden we afstand en als dat niet kan mondmasker opzetten dat we verplicht bijhebben.

 

 

 

Category: Stadswandelingen
Start date: 30-04-2022 11:30
End date: 30-04-2022 20:00
Address: 9300 Aalst (adres krijg je bij inschrijving op de activiteit, uitschrijven kan altijd.)
BE
Phone: 0494 33 11 92
Price: N/A
Maximum subscribe date: 28-04-2022 22:00
Maximum subscribers: 15